Despre noi

Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana este o institutie publica de interes national cu personalitate juridica, care-si desfasoara activitatea in baza HG 1063/2005. Obiectul de activitate este evidenta, cercetarea, colectionarea, conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului de filme, precum si organizarea de evenimente si promovarea culturii cinematografice in Romania, prin salile de cinema Eforie (Jean Georgescu) si Union (Paul Călinescu) din Bucuresti.

Arhiva Nationala de Filme indeplineste functia de depozit legal si voluntar pentru filmele cinematografice de orice gen, precum si pentru alte materiale si documente privind istoria cinematografiei nationale si universale, precum: fotografii, afise, scenarii, partituri muzicale, colectii de documente si alte bunuri legate de istoria filmului.

Sediul ANF este in Jilava, Sos. Sabarului nr. 2, unde se afla depozitele de filme si laboratoarele de conservare si prelucrare, cat si de restaurare si transpunere digitala a filmelor.

Patrimoniul existent in depozitele ANF se compune din:

  • Filme lung metraj fictiune romanesti – 765 de titluri,
  • Filme de scurt metraj romanesti – 11.500 de titluri (documentar si animatie),
  • Jurnale si actualitati romanesti – cca 5.100 de titluri,
  • Film strain – cca 10.000 de titluri lung metraj fictiune si 15.000 de titluri de scurt metraj (documentar, animatie).
    • Biblioteca Arhivei Nationale de Filme se afla in Bucuresti, Str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, si dispune de o colectie de 25.000 de carti, 50.000 de periodice si reviste, 8.000 de afise si peste 1.000 de dosare de productie de film romanesc, 100.000 de fotografii si peste 500 de scenarii publicate.

      Finantarea activitatilor Arhivei Nationale de Filme se face din bugetul de stat in proportie de 65% si din alte surse: 25% din cota de 3% din Fondul cinematografic si 10% din venituri proprii, precum prestari servicii in domeniu, servicii ale laboratoarelor de prelucrare si conservare, manifestari culturale sau stiintifice.