Colaborari internationale

  • In perioada 28 martie – 2 aprilie 2013, Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana a organizat, la Cinemateca Macedoniei din Sjopje, evenimentul „Zilele comediei romanesti”. Programul evenimentului a inclus sase filme: ...MAMA EI DE TRANZITIE!?! (Romania, 2012) de Cristina Nichitus – film de deschidere; AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR (Romania-Franta, 2009) de Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Ioana Uricaru; BUNA! CE FACI? (Romania-Spania-Italia, 2011) de Alexandru Maftei; DESPRE OAMENI SI MELCI (Romania-Franta, 2012) de Tudor Giurgiu; NUNTA IN BASARABIA (Romania-Moldova-Luxemburg, 2010) de Nap Toader (Napoleon Helmis) si URSUL (Romania, 2011) de Dan Chisu.
  • Pe 6 iunie, Arhiva de Filme a Iugoslaviei isi aniverseaza ziua de nastere, in mod traditional, prin Festivalul Filmelor pe Pelicula de Nitrat. Anul acesta, in cadrul evenimentului gazduit de Cinemateca din Belgrad, Arhiva Nationala de Filme a Romaniei, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, a prezentat filmul O NOAPTE FURTUNOASA (Romania, 1943), adaptarea clasica a regizorului Jean Georgescu dupa piesa lui I.L. Caragiale.
  • Pe 4 iulie 2013, Arhiva Nationala de Filme a Romaniei, institutie publica de interes national, implineste 56 de ani de existenta si activitate neintrerupta dedicata conservarii patrimoniului audiovizual si educatiei cinematografice.